1. Słonecznik prażymy na suchej patelni.
2. Cebulę podsmażamy na złoty kolor na niewielkiej ilości oliwy.
3. Morele kroimy w drobną kostkę.
4. Ziemniaki kroimy w grubszą kostkę (jeden kroję na 6-8 części)
5. Koperek siekamy.
6. W bulionie gotujemy soczewicę (ok. 15-20 min.)
7. Dodajemy ziemniaki, słonecznik, cebulę, morele, koncentrat pomidorowy i opcjonalnie sos sojowy.
8. Całość gotujemy jeszcze 10 min. i dolewamy wody w zależności od tego, jak gęstą chcemy mieć zupę.
9. Na koniec dodajemy wyciśnięty sok z cytryny, opcjonalnie tabasco/ chili i całość mieszamy z koperkiem.
1. Słonecznik prażymy na suchej patelni.
2. Cebulę podsmażamy na złoty kolor na niewielkiej ilości oliwy.
3. Morele kroimy w drobną kostkę.
4. Ziemniaki kroimy w grubszą kostkę (jeden kroję na 6-8 części)
5. Koperek siekamy.
6. W bulionie gotujemy soczewicę (ok. 15-20 min.)
7. Dodajemy ziemniaki, słonecznik, cebulę, morele, koncentrat pomidorowy i opcjonalnie sos sojowy.
8. Całość gotujemy jeszcze 10 min. i dolewamy wody w zależności od tego, jak gęstą chcemy mieć zupę.
9. Na koniec dodajemy wyciśnięty sok z cytryny, opcjonalnie tabasco/ chili i całość mieszamy z koperkiem.