Menu

Zupa soczewicowa z morelami i prażonym słonecznikiem

  • Czas: 30
  • Osób: 5
  • Trudność: łatwe
Dodaj swój przepis

Co kupić?

Potrzebne składniki

  • 1 szkl. suchej soczewicy
  • 4 szkl. bulionu warzywnego
  • 2-3 ziemniaki
  • 1 duża cebula
  • garść suszonych moreli
  • koncentrat pomidorowy
  • 1/2 szkl. uprażonego słonecznika
  • 1 cytryna
  • koperek
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • szczypta chili/ 8 kropel tabasco

Jak przygotować

Krok po kroku

1. Słonecznik prażymy na suchej patelni.
2. Cebulę podsmażamy na złoty kolor na niewielkiej ilości oliwy.
3. Morele kroimy w drobną kostkę.
4. Ziemniaki kroimy w grubszą kostkę (jeden kroję na 6-8 części)
5. Koperek siekamy.
6. W bulionie gotujemy soczewicę (ok. 15-20 min.)
7. Dodajemy ziemniaki, słonecznik, cebulę, morele, koncentrat pomidorowy i opcjonalnie sos sojowy.
8. Całość gotujemy jeszcze 10 min. i dolewamy wody w zależności od tego, jak gęstą chcemy mieć zupę.
9. Na koniec dodajemy wyciśnięty sok z cytryny, opcjonalnie tabasco/ chili i całość mieszamy z koperkiem.

Wykorzystano

Koncentrat pomidorowy Primaeco

Inne przepisy z tym produktem

Jak przygotować

Krok po kroku

1. Słonecznik prażymy na suchej patelni.
2. Cebulę podsmażamy na złoty kolor na niewielkiej ilości oliwy.
3. Morele kroimy w drobną kostkę.
4. Ziemniaki kroimy w grubszą kostkę (jeden kroję na 6-8 części)
5. Koperek siekamy.
6. W bulionie gotujemy soczewicę (ok. 15-20 min.)
7. Dodajemy ziemniaki, słonecznik, cebulę, morele, koncentrat pomidorowy i opcjonalnie sos sojowy.
8. Całość gotujemy jeszcze 10 min. i dolewamy wody w zależności od tego, jak gęstą chcemy mieć zupę.
9. Na koniec dodajemy wyciśnięty sok z cytryny, opcjonalnie tabasco/ chili i całość mieszamy z koperkiem.

Inne przepisy tego autora