••• Pralinki
Twardą część mleczka umieść w garnuszku wraz z cukrem, olejem, ekstraktem i solą. Podgrzej,
poczekaj, aż wszystko się rozpuści, i dokładnie wymieszaj. Przelej do misy blendera,
dodaj przyprażone i obrane ze skórki orzechy laskowe, a następnie zblenduj na jednolitą
i bardzo kremową masę. Gotowy krem przełóż do silikonowych foremek na pralinki i umieść
w zamrażalniku na około 30 minut, do całkowitego zamarznięcia, inaczej wyjęcie z foremek
będzie niemożliwe.
••• Polewa
Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Na tym etapie możesz przygotować pralinki w czekoladzie
lub batoniki na chrupiącym spodzie, tak jak na zdjęciu obok. Jeśli wybierasz osobne
czekoladki z nadzieniem, zanurz każdą pralinkę w czekoladzie, ułóż na papierze do pieczenia
i poczekaj, aż czekolada zastygnie. Jeśli wolisz batoniki z trzema pralinkami, świeżo
oblane pralinki ułóż na chrupiącym chlebku i umieść w lodówce na 15 minut, aż czekoladki
po zastygnięciu się przykleją. Następnie zanurz w czekoladzie chlebek i ponownie odstaw
do zastygnięcia na papierze.
••• Pralinki
Twardą część mleczka umieść w garnuszku wraz z cukrem, olejem, ekstraktem i solą. Podgrzej,
poczekaj, aż wszystko się rozpuści, i dokładnie wymieszaj. Przelej do misy blendera,
dodaj przyprażone i obrane ze skórki orzechy laskowe, a następnie zblenduj na jednolitą
i bardzo kremową masę. Gotowy krem przełóż do silikonowych foremek na pralinki i umieść
w zamrażalniku na około 30 minut, do całkowitego zamarznięcia, inaczej wyjęcie z foremek
będzie niemożliwe.
••• Polewa
Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Na tym etapie możesz przygotować pralinki w czekoladzie
lub batoniki na chrupiącym spodzie, tak jak na zdjęciu obok. Jeśli wybierasz osobne
czekoladki z nadzieniem, zanurz każdą pralinkę w czekoladzie, ułóż na papierze do pieczenia
i poczekaj, aż czekolada zastygnie. Jeśli wolisz batoniki z trzema pralinkami, świeżo
oblane pralinki ułóż na chrupiącym chlebku i umieść w lodówce na 15 minut, aż czekoladki
po zastygnięciu się przykleją. Następnie zanurz w czekoladzie chlebek i ponownie odstaw
do zastygnięcia na papierze.