Menu

Błeno wegańskie

Przepis z bloga: savoryorsweet.pl
  • Czas: 60
  • Osób: 5
  • Trudność: łatwe
Dodaj swój przepis

Co kupić?

Potrzebne składniki

  • Pralinki:
  • 300 g twardej części mleczka kokosowego
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 50 g oleju kokosowego
  • 5 g ekstraktu z wanilii
  • szczypta różowej soli himalajskiej
  • 200 g orzechów laskowych (przyprażonych i obranych ze skórki)
  • 5 kromek chrupkiego pieczywa
  • Polewa:
  • 150 g gorzkiej czekolady

Jak przygotować

Krok po kroku

••• Pralinki
Twardą część mleczka umieść w garnuszku wraz z cukrem, olejem, ekstraktem i solą. Podgrzej,
poczekaj, aż wszystko się rozpuści, i dokładnie wymieszaj. Przelej do misy blendera,
dodaj przyprażone i obrane ze skórki orzechy laskowe, a następnie zblenduj na jednolitą
i bardzo kremową masę. Gotowy krem przełóż do silikonowych foremek na pralinki i umieść
w zamrażalniku na około 30 minut, do całkowitego zamarznięcia, inaczej wyjęcie z foremek
będzie niemożliwe.

••• Polewa
Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Na tym etapie możesz przygotować pralinki w czekoladzie
lub batoniki na chrupiącym spodzie, tak jak na zdjęciu obok. Jeśli wybierasz osobne
czekoladki z nadzieniem, zanurz każdą pralinkę w czekoladzie, ułóż na papierze do pieczenia
i poczekaj, aż czekolada zastygnie. Jeśli wolisz batoniki z trzema pralinkami, świeżo
oblane pralinki ułóż na chrupiącym chlebku i umieść w lodówce na 15 minut, aż czekoladki
po zastygnięciu się przykleją. Następnie zanurz w czekoladzie chlebek i ponownie odstaw
do zastygnięcia na papierze.

Wykorzystano

Masło z laskowych prażone

Inne przepisy z tym produktem

Jak przygotować

Krok po kroku

••• Pralinki
Twardą część mleczka umieść w garnuszku wraz z cukrem, olejem, ekstraktem i solą. Podgrzej,
poczekaj, aż wszystko się rozpuści, i dokładnie wymieszaj. Przelej do misy blendera,
dodaj przyprażone i obrane ze skórki orzechy laskowe, a następnie zblenduj na jednolitą
i bardzo kremową masę. Gotowy krem przełóż do silikonowych foremek na pralinki i umieść
w zamrażalniku na około 30 minut, do całkowitego zamarznięcia, inaczej wyjęcie z foremek
będzie niemożliwe.

••• Polewa
Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Na tym etapie możesz przygotować pralinki w czekoladzie
lub batoniki na chrupiącym spodzie, tak jak na zdjęciu obok. Jeśli wybierasz osobne
czekoladki z nadzieniem, zanurz każdą pralinkę w czekoladzie, ułóż na papierze do pieczenia
i poczekaj, aż czekolada zastygnie. Jeśli wolisz batoniki z trzema pralinkami, świeżo
oblane pralinki ułóż na chrupiącym chlebku i umieść w lodówce na 15 minut, aż czekoladki
po zastygnięciu się przykleją. Następnie zanurz w czekoladzie chlebek i ponownie odstaw
do zastygnięcia na papierze.

Inne przepisy od Savory or Sweet?