Menu

Wegański Snickers

Przepis z bloga: savoryorsweet.pl
  • Czas: 60
  • Osób: 1
  • Trudność: łatwe
Dodaj swój przepis

Co kupić?

Potrzebne składniki

  • spód: 200 g migdałów, 100 g daktyli suszonych (namoczonych przez kilka godzin, ok. 12 sztuk), 100 g masła orzechowego Primavika 100% orzeszków, 20 g kakao, 35 g oleju kokosowego, 2 łyżki wody
  • "Sernikowa" masa jaglana: 250 g kaszy jaglanej, 3 i ¼ szklanki wody, 100 g orzechów nerkowca 120g syropu z agawy sok z ½ cytryny (lub z całej, według preferencji) ⅓ łyżeczki soli ziarenka z 1 laski wanilii
  • daktylowy karmel: 250 g suszonych daktyli (namoczonych przez kilka godzin), 100 g masła orzechowego Primavika 100% orzeszków, 4 łyżki wody
  • dekoracja: 150g solonych orzeszków ziemnych

Jak przygotować

Krok po kroku

Spód: Namoczone daktyle posiekaj. Migdały zmiel na drobno przy pomocy robota kuchennego. Dodaj do nich pozostałe składniki : daktyle, masło orzechowe, kakao, olej kokosowy i wodę. Blenduj aż uzyskasz klejącą i dość zwartą masę. Wyłóż nią spód foremki i wstaw do lodówki.

"Sernikowa" masa jaglana: Kaszę jaglaną przepłucz, włóż do garnuszka, dodaj do niej nerkowce i zalej 3 i ¼ szklanki wody. Gotuj na wolnym ogniu bez przykrywki aż do całkowitego rozgotowania i rozklejenia, potrwa to około 20 minut (a przynajmniej nie powinniście gotować krócej jak 20 minut, nawet jeśli uważacie, że już jest rozklejona. To ważne!). UWAGA by nie przypalić garnka! Kasza i nerkowce będą bardzo klejące więc będą się przyklejać do dna garnka. Nie należy jednak dodawać wody, kasza powinna wchłonąć cały wcześniej dodany płyn. Gdy kasza będzie już rozgotowana, umieść ją w misce i dodaj pozostałe składniki : syrop, sok z cytryny, sól oraz ziarenka z laski wanilii. Zblenduj na bardzo gęstą, klejącą, jednolitą i kremową masę. Musisz działać szybko, ponieważ kasza będzie bardzo szybko zastygać. By masa prawidłowo stężała, niezbędne jest poprawne rozgotowanie kaszy. Gdy tylko będzie ona wystarczająco jednolita i kremowa, wyłóż ją na wcześniej przygotowany spód i wyrównaj. Odstaw na bok i przygotuj karmel.

Daktylowy karmel: Namoczne wcześniej daktyle posiekaj i zblenduj wraz z masłem orzechowym dodają 4 łyżki wody aż konsystencja będzie jednolita i gładka. Możesz dodać mniej lub więcej wody, zależy jak bardzo gęsty chcesz karmel. Gotową masę rozsmaruj na "jaglanym serze" i posyp orzeszkami ziemnymi. Ciasto włóż na najlepiej całą noc do lodówki, lub na kilka godzin do zamrażalnika. Kasza powinna mieć czas by stężeć.

Wykorzystano

Masło orzechowe ACTIVE 100% orzeszków arachidowych

Inne przepisy z tym produktem

Jak przygotować

Krok po kroku

Spód: Namoczone daktyle posiekaj. Migdały zmiel na drobno przy pomocy robota kuchennego. Dodaj do nich pozostałe składniki : daktyle, masło orzechowe, kakao, olej kokosowy i wodę. Blenduj aż uzyskasz klejącą i dość zwartą masę. Wyłóż nią spód foremki i wstaw do lodówki.

"Sernikowa" masa jaglana: Kaszę jaglaną przepłucz, włóż do garnuszka, dodaj do niej nerkowce i zalej 3 i ¼ szklanki wody. Gotuj na wolnym ogniu bez przykrywki aż do całkowitego rozgotowania i rozklejenia, potrwa to około 20 minut (a przynajmniej nie powinniście gotować krócej jak 20 minut, nawet jeśli uważacie, że już jest rozklejona. To ważne!). UWAGA by nie przypalić garnka! Kasza i nerkowce będą bardzo klejące więc będą się przyklejać do dna garnka. Nie należy jednak dodawać wody, kasza powinna wchłonąć cały wcześniej dodany płyn. Gdy kasza będzie już rozgotowana, umieść ją w misce i dodaj pozostałe składniki : syrop, sok z cytryny, sól oraz ziarenka z laski wanilii. Zblenduj na bardzo gęstą, klejącą, jednolitą i kremową masę. Musisz działać szybko, ponieważ kasza będzie bardzo szybko zastygać. By masa prawidłowo stężała, niezbędne jest poprawne rozgotowanie kaszy. Gdy tylko będzie ona wystarczająco jednolita i kremowa, wyłóż ją na wcześniej przygotowany spód i wyrównaj. Odstaw na bok i przygotuj karmel.

Daktylowy karmel: Namoczne wcześniej daktyle posiekaj i zblenduj wraz z masłem orzechowym dodają 4 łyżki wody aż konsystencja będzie jednolita i gładka. Możesz dodać mniej lub więcej wody, zależy jak bardzo gęsty chcesz karmel. Gotową masę rozsmaruj na "jaglanym serze" i posyp orzeszkami ziemnymi. Ciasto włóż na najlepiej całą noc do lodówki, lub na kilka godzin do zamrażalnika. Kasza powinna mieć czas by stężeć.

Inne przepisy od Savory or Sweet?