Menu

Rolada biszkoptowa z masłem orzechowym i dżemem

Przepis z bloga: magicznykociolek.blox.pl
  • Czas: 30
  • Osób: 3
  • Trudność: łatwe
Dodaj swój przepis

Co kupić?

Potrzebne składniki

  • 3 duże jajka
  • 3 łyżki mąki
  • 1-2 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • trochę mniej niż 1/2 słoika czekoladowego masła orzechowego (Primavika)
  • 1 łyżka kakao (niekoniecznie, ja dodałam do kremu by nadać mu czekoladowy smak)
  • kwaśna konfitura najlepiej z czarnej porzeczki

Jak przygotować

Krok po kroku

Jajka ubijamy z cukrem na puszystą pianę, następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Masę wylewamy do natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia formy (u mnie tortownica o śr. 25cm) i pieczemy 10-15 minut w 180 stopniach do zrumienienia (nie wolno piec zbyt długo by nie wysuszyć biszkopta)
Upieczony biszkopt wyjmujemy i od razu kładziemy na czystej ściereczce (papierem do pieczenia do góry). Zdejmujemy papier, zwijamy roladę (razem ze ściereczką) wzdłuż dłuższego boku. Odkładamy do przestygnięcia.

W tym czasie czekoladowe masło orzechowe (najlepiej w temp. pokojowej) mieszamy z kakao (nie przejmujcie się, że krem zgęstnieje).

Kiedy biszkopt będzie już zimny rozwijamy go, smarujemy najpierw masłem orzechowym a następnie konfiturą i ponownie zwijamy w roladę. Gotowe ciasto zawijamy w folię aluminiową i wstawiamy do lodówki na kilka godzin by się schłodziło. Po tym czasie można ewentualnie ozdobić wierzch rolady np. roztopioną czekoladą albo inną dekoracją.


Wykorzystano

Masło orzechowe kakaowe Primavika

Inne przepisy z tym produktem

Jak przygotować

Krok po kroku

Jajka ubijamy z cukrem na puszystą pianę, następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Masę wylewamy do natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia formy (u mnie tortownica o śr. 25cm) i pieczemy 10-15 minut w 180 stopniach do zrumienienia (nie wolno piec zbyt długo by nie wysuszyć biszkopta)
Upieczony biszkopt wyjmujemy i od razu kładziemy na czystej ściereczce (papierem do pieczenia do góry). Zdejmujemy papier, zwijamy roladę (razem ze ściereczką) wzdłuż dłuższego boku. Odkładamy do przestygnięcia.

W tym czasie czekoladowe masło orzechowe (najlepiej w temp. pokojowej) mieszamy z kakao (nie przejmujcie się, że krem zgęstnieje).

Kiedy biszkopt będzie już zimny rozwijamy go, smarujemy najpierw masłem orzechowym a następnie konfiturą i ponownie zwijamy w roladę. Gotowe ciasto zawijamy w folię aluminiową i wstawiamy do lodówki na kilka godzin by się schłodziło. Po tym czasie można ewentualnie ozdobić wierzch rolady np. roztopioną czekoladą albo inną dekoracją.


Inne przepisy od Magiczny Kociołek