Jajka ubijamy z cukrem na puszystą pianę, następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Masę wylewamy do natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia formy (u mnie tortownica o śr. 25cm) i pieczemy 10-15 minut w 180 stopniach do zrumienienia (nie wolno piec zbyt długo by nie wysuszyć biszkopta)
Upieczony biszkopt wyjmujemy i od razu kładziemy na czystej ściereczce (papierem do pieczenia do góry). Zdejmujemy papier, zwijamy roladę (razem ze ściereczką) wzdłuż dłuższego boku. Odkładamy do przestygnięcia.
W tym czasie czekoladowe masło orzechowe (najlepiej w temp. pokojowej) mieszamy z kakao (nie przejmujcie się, że krem zgęstnieje).
Kiedy biszkopt będzie już zimny rozwijamy go, smarujemy najpierw masłem orzechowym a następnie konfiturą i ponownie zwijamy w roladę. Gotowe ciasto zawijamy w folię aluminiową i wstawiamy do lodówki na kilka godzin by się schłodziło. Po tym czasie można ewentualnie ozdobić wierzch rolady np. roztopioną czekoladą albo inną dekoracją.
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą pianę, następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Masę wylewamy do natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia formy (u mnie tortownica o śr. 25cm) i pieczemy 10-15 minut w 180 stopniach do zrumienienia (nie wolno piec zbyt długo by nie wysuszyć biszkopta)
Upieczony biszkopt wyjmujemy i od razu kładziemy na czystej ściereczce (papierem do pieczenia do góry). Zdejmujemy papier, zwijamy roladę (razem ze ściereczką) wzdłuż dłuższego boku. Odkładamy do przestygnięcia.
W tym czasie czekoladowe masło orzechowe (najlepiej w temp. pokojowej) mieszamy z kakao (nie przejmujcie się, że krem zgęstnieje).
Kiedy biszkopt będzie już zimny rozwijamy go, smarujemy najpierw masłem orzechowym a następnie konfiturą i ponownie zwijamy w roladę. Gotowe ciasto zawijamy w folię aluminiową i wstawiamy do lodówki na kilka godzin by się schłodziło. Po tym czasie można ewentualnie ozdobić wierzch rolady np. roztopioną czekoladą albo inną dekoracją.