Pomidory myjemy, nacinamy na krzyż, sparzamy wrzątkiem i obieramy ze skórki. Następnie kroimy na ćwiartki, wycinamy gniazda nasienne a pozostały miąższ kroimy w większą kostkę.
Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na niewielkiej ilości oleju na złoty kolor. Dodajemy pomidory i dusimy na małym ogniu do odparowania większości wody. Na końcu doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Jeśli ktoś lubi może dorzucić posiekany czosnek oraz bazylię.
Bitki wegetariańskie podsmażamy z obu stron na na suchej patelni. Na talerz wykładamy sos pomidorowy, na to układamy bitki lub kotlety. Podajemy z kaszą (ja wymieszałam ją z ziarenkami), ryżem lub ziemniakami i zestawem surówek..
Pomidory myjemy, nacinamy na krzyż, sparzamy wrzątkiem i obieramy ze skórki. Następnie kroimy na ćwiartki, wycinamy gniazda nasienne a pozostały miąższ kroimy w większą kostkę.
Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na niewielkiej ilości oleju na złoty kolor. Dodajemy pomidory i dusimy na małym ogniu do odparowania większości wody. Na końcu doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Jeśli ktoś lubi może dorzucić posiekany czosnek oraz bazylię.
Bitki wegetariańskie podsmażamy z obu stron na na suchej patelni. Na talerz wykładamy sos pomidorowy, na to układamy bitki lub kotlety. Podajemy z kaszą (ja wymieszałam ją z ziarenkami), ryżem lub ziemniakami i zestawem surówek..