Menu

Sałatka z pieczonym burakiem i sosem orzechowym

  • Czas: 60
  • Osób: 1
  • Trudność: łatwe
Dodaj swój przepis

Co kupić?

Potrzebne składniki

  • 2 garście szpinaku
  • średni burak
  • łyżka pestek dyni
  • łyżka masła orzechowego bez cukru i soli
  • łyżeczka soku z limonki
  • sól morska, pieprz

Jak przygotować

Krok po kroku

Składniki (1 porcja):
2 garście szpinaku
średni burak
łyżka pestek dyni
sos orzechowy:
łyżka masła orzechowego
łyżeczka soku z limonki
sól morska, pieprz

Buraka myję, osuszam i zawijam w folię aluminiową. Piekę 1h w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.
Upieczonego buraka rozwijam, studzę i kroję. Szpinak myję i wrzucam do miski, dorzucam buraka i pestki dyni.
Przygotowuję sos: mieszam masło orzechowe z sokiem z limonki i przyprawami. Polewam sałatkę i posypuję kilkoma pestkami dyni.

Sałatka ma 237kcal, 8,1g białka, 16,4g tłuszczu, 16,3g węglowodanów i 5,8g błonnika.

Wykorzystano

Masło orzechowe bez dodatku soli i cukru Primavika

Inne przepisy z tym produktem

Jak przygotować

Krok po kroku

Składniki (1 porcja):
2 garście szpinaku
średni burak
łyżka pestek dyni
sos orzechowy:
łyżka masła orzechowego
łyżeczka soku z limonki
sól morska, pieprz

Buraka myję, osuszam i zawijam w folię aluminiową. Piekę 1h w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.
Upieczonego buraka rozwijam, studzę i kroję. Szpinak myję i wrzucam do miski, dorzucam buraka i pestki dyni.
Przygotowuję sos: mieszam masło orzechowe z sokiem z limonki i przyprawami. Polewam sałatkę i posypuję kilkoma pestkami dyni.

Sałatka ma 237kcal, 8,1g białka, 16,4g tłuszczu, 16,3g węglowodanów i 5,8g błonnika.

Inne przepisy tego autora