Menu

Sernik z migdałową bezą

Przepis z bloga: piotrkucharski.com
  • Czas: 30
  • Osób: 3
  • Trudność: łatwe
Dodaj swój przepis

Co kupić?

Potrzebne składniki

  • 250 g czekoladowych ciasteczek
  • 130 g masła migdałowego prażone Primavika
  • 5 jajek + 2 białka
  • 800 g twarogu na sernik
  • 200 g cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 4 łyżki masła migdałowego prażonego Primavika

Jak przygotować

Krok po kroku

Czekoladowe ciasteczka zmiksować lub pokruszyć. Masło migdałowe wymieszać z 1 jajkiem, a następnie z ciasteczkami. Masą wyłożyć spód natłuszczonej tortownicy o średnicy 24-26 cm. Wstawić do lodówki.
Rozgrzać piekarnik do 120ºC.
Żółtka 4 jaj oddzielić od białek. Żółtka wymieszać z serem i mąką ziemniaczaną. 4 białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Następnie delikatnie wymieszać z serem i przelać na spód w tortownicy. Wstawić do piekarnika na 1h 30min.
Pod koniec pieczenia ubić pozostałe 2 białka z cukrem pudrem na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masłem migdałowym. Masą posmarować wierzch sernika i wstawić do piekarnika na kolejne 30 minut. Po upieczeniu zostawić sernik w piekarniku aż wystygnie. Udekorować wg uznania.

Wykorzystano

Masło migdałowe Primavika

Inne przepisy z tym produktem

Jak przygotować

Krok po kroku

Czekoladowe ciasteczka zmiksować lub pokruszyć. Masło migdałowe wymieszać z 1 jajkiem, a następnie z ciasteczkami. Masą wyłożyć spód natłuszczonej tortownicy o średnicy 24-26 cm. Wstawić do lodówki.
Rozgrzać piekarnik do 120ºC.
Żółtka 4 jaj oddzielić od białek. Żółtka wymieszać z serem i mąką ziemniaczaną. 4 białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Następnie delikatnie wymieszać z serem i przelać na spód w tortownicy. Wstawić do piekarnika na 1h 30min.
Pod koniec pieczenia ubić pozostałe 2 białka z cukrem pudrem na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masłem migdałowym. Masą posmarować wierzch sernika i wstawić do piekarnika na kolejne 30 minut. Po upieczeniu zostawić sernik w piekarniku aż wystygnie. Udekorować wg uznania.

Inne przepisy od Piotr Kucharski