Menu

Wegetariańskie sznycelki w sosie greckim

Przepis z bloga: magicznykociolek.blox.pl
  • Czas: 20
  • Osób: 1
  • Trudność: łatwe
Dodaj swój przepis

Co kupić?

Potrzebne składniki

  • 1 większa marchewka średnia pietruszka kawałek selera korzeniowego 1 mała cebula 1 łyżka koncentratu pomidorowego (lub do smaku) 2/3 słoiczka sznycelków a'la cielęcych (Primavika)

Jak przygotować

Krok po kroku

Warzywa dokładnie myjemy. Marchewkę skrobiemy a selera oraz pietruszkę obieramy po czym ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, wrzucamy drobno posiekaną cebulę i smażymy na złoty kolor. Dodajemy starte warzywa, przesmażamy przez chwilkę po czym podlewamy ciepłą wodą. Dusimy pod przykryciem przez ok. 10 minut aż warzywa zmiękną, lecz nie będą rozgotowane (ja lubię jak są lekko chrupiące). Pod koniec dodajemy koncentrat pomidorowy oraz ew. trochę wody dla właściwej konsystencji, doprawiamy do smaku i mieszamy (sos powinien być gesty, słodkawo-słono-lekko kwaskowy).

Sznycelki przygotowujemy wedle uznania:
- podpiekamy w opiekaczu, na suchej patelni teflonowej lub grillowej (ja wybrałam tę opcję)
- przyprawiamy a następnie panierujemy w bułce, płatkach owsianych lub sezamie a następnie smażymy na niewielkiej ilości oleju (ze względu na dolegliwości żołądkowe nie wybrałam tej opcji)

Sznycelki podajemy z sosem "greckim" oraz kaszą ziemniakami lub ryżem

Wykorzystano

Sznycelki wegetariańskie a' la cielęce "Weguś" Primavika

Inne przepisy z tym produktem

Jak przygotować

Krok po kroku

Warzywa dokładnie myjemy. Marchewkę skrobiemy a selera oraz pietruszkę obieramy po czym ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, wrzucamy drobno posiekaną cebulę i smażymy na złoty kolor. Dodajemy starte warzywa, przesmażamy przez chwilkę po czym podlewamy ciepłą wodą. Dusimy pod przykryciem przez ok. 10 minut aż warzywa zmiękną, lecz nie będą rozgotowane (ja lubię jak są lekko chrupiące). Pod koniec dodajemy koncentrat pomidorowy oraz ew. trochę wody dla właściwej konsystencji, doprawiamy do smaku i mieszamy (sos powinien być gesty, słodkawo-słono-lekko kwaskowy).

Sznycelki przygotowujemy wedle uznania:
- podpiekamy w opiekaczu, na suchej patelni teflonowej lub grillowej (ja wybrałam tę opcję)
- przyprawiamy a następnie panierujemy w bułce, płatkach owsianych lub sezamie a następnie smażymy na niewielkiej ilości oleju (ze względu na dolegliwości żołądkowe nie wybrałam tej opcji)

Sznycelki podajemy z sosem "greckim" oraz kaszą ziemniakami lub ryżem

Inne przepisy od Magiczny Kociołek