Menu

Tartaletki z kruchego ciasta z humusem i warzywami

Przepis z bloga: piotrkucharski.com
  • Czas: 30
  • Osób: 2
  • Trudność: łatwe
Dodaj swój przepis

Co kupić?

Potrzebne składniki

  • 200g mąki pszennej
  • 120g schłodzonego masła
  • 1 małe jajko
  • 1 słoiczek hummusu paprykowego Primavika
  • 1 duży pęczek szpinaku lub 200g mrożonych liści
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki pestek dyni
  • 2 łyżki pestek słonecznika
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz

Jak przygotować

Krok po kroku

Mąkę wsypać do miski. Dodać pokrojone na kawałki masło. Zagnieść palcami, aż powstanie kruszonka. Jajko rozbełtać z 1 łyżką wody i dodać razem z solą do mąki z masłem. Zagnieść aż powstanie jednolite ciasto. Jeśli będzie za suche można dodać łyżkę wody. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na około 40 minut.
Na lekko oprószonej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na grubość ok 3 mm. Formę do mufinek obrócić i posmarować masłem oraz oprószyć mąką. Przy pomocy dużego kieliszka lub pierścienia cukierniczego wyciąć z ciasta krążki o średnicy większej niż wypukłe części formy i ułożyć je dokładnie oblepiając.
Wstawić do rozgrzanego piekarnika do 200ºC i piec około 15 minut. Po tym czasie wyjąć i odstawić do ostudzenia.
W tym czasie podsmażyć na oliwie czosnek, połowę odłożyć a na drugiej połowie podsmażyć szpinak z pestkami dyni.
Na drugie połowie czosnku podsmażyć startego na tarce o grubych oczkach buraka z ziarnami słoneczniku.
Do chłodnych tartaletek nałożyć humus i wypełnić warzywami, połowę szpinakiem a drugą połowę burakiem

Wykorzystano

Hummus paprykowy Primavika

Inne przepisy z tym produktem

Jak przygotować

Krok po kroku

Mąkę wsypać do miski. Dodać pokrojone na kawałki masło. Zagnieść palcami, aż powstanie kruszonka. Jajko rozbełtać z 1 łyżką wody i dodać razem z solą do mąki z masłem. Zagnieść aż powstanie jednolite ciasto. Jeśli będzie za suche można dodać łyżkę wody. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na około 40 minut.
Na lekko oprószonej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na grubość ok 3 mm. Formę do mufinek obrócić i posmarować masłem oraz oprószyć mąką. Przy pomocy dużego kieliszka lub pierścienia cukierniczego wyciąć z ciasta krążki o średnicy większej niż wypukłe części formy i ułożyć je dokładnie oblepiając.
Wstawić do rozgrzanego piekarnika do 200ºC i piec około 15 minut. Po tym czasie wyjąć i odstawić do ostudzenia.
W tym czasie podsmażyć na oliwie czosnek, połowę odłożyć a na drugiej połowie podsmażyć szpinak z pestkami dyni.
Na drugie połowie czosnku podsmażyć startego na tarce o grubych oczkach buraka z ziarnami słoneczniku.
Do chłodnych tartaletek nałożyć humus i wypełnić warzywami, połowę szpinakiem a drugą połowę burakiem

Inne przepisy od Piotr Kucharski